Fan Club 主頁   古仔部落格主頁   Louis' Fans Sharing   古夫人信箱   Forum 聊天區   DV特製短片   DV新聞區   DV相片分享區   公告   
 Louis Koo's English Blog   Louis Koo's sina blog   
現在的時間是 週六 4月 27, 2024 11:36 pm

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
 (唔該晒! 靚仔Tom)『念力...移球不用手?』 
發表人 內容
頭像

引用回覆
文章 (唔該晒! 靚仔Tom)『念力...移球不用手?』
***Uncle Tom (真名: 靚仔Tom) 原來你都係摩打手喎hehe同我差唔多呀哈哈! 唔該晒你呀搵日飲茶見倒面...我既 :mrgreen: ***

DV & 各位古迷們,今日看到一篇報導...真的好有趣和好題目好吸引呢!

這篇以『念力電玩移球不用手,測腦電波轉化成能量』的報導內容提及到一款新研究的 "Mind Flex玩具" 只需配備一個大腦掃描耳機,玩家毋須使用雙手,只需單靠思考控制小球移動過關。玩家只要聚精會神,耳機就會量度腦電波並將之轉成能量,啟動小風扇,使小球浮起,穿過一個個圈子;但若你一旦放鬆下來,小球就會跌落。

這款新電玩以『念力電子遊戲』作為招賣點,主要採用精神科常用的「腦電波記錄」技術,透過駁在頭皮上的電極,量度大腦產生的腦電波。醫院用的「腦電波記錄」儀器,通常有逾100個感應電極,駁上頭皮時會搽上一種導電膏協助導電,儀器約售數萬美元。

但我們不要將它的結構複雜化啊,因這款電玩的 "感應電"極廉價簡單,毋須搽導電膏。其實遊戲生產商已成功研發一些較簡單且便宜的電極,某間遊戲公司推出的頭套只售約21美元,駁上一個只有指甲大小的感應電極,毋須搽導電膏。Emotiv Systems亦研發『念力電子遊戲』,它的腦電波感應系統,除能感應玩家的心情及集中力,更可感應微笑、眨眼、大笑等動作,甚至是思想及情緒等。該公司開發了一款像頭盔的控制器,聲稱玩家可透過念力來控制遊戲人物動作。遊戲配備感應器,可以讀取腦神經細胞的活動。用家可以「教」電腦將一系列指令聯繫起來,將來打機毋須手掣或鍵盤,只靠念力也可控制遊戲角色,向對手拳打腳踢。亦有消息指全球最大某間玩具製造商最近推出一款可用「念力」控制小球移動的高科技電玩,能將你的腦電波轉化成能量,讓小球穿過圈子,令你過足「超能力」癮。

p.s. 嘩! 難道將來他朝有日我們以『念力』移動物件,可以在真實世界裡面比美《星球大戰》中黑武士又或天行者獨有的能力!

*報導來源自 "http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a31v.html"

圖檔

最後由 茄姐 於 週五 1月 09, 2009 12:03 am 編輯,總共編輯了 3 次。

週三 1月 07, 2009 11:14 pm
個人資料
頭像

引用回覆

週三 1月 07, 2009 11:15 pm
個人資料
頭像

引用回覆
如果一带住個耳機喺咁狂笑個波中識唔識行呢···

週三 1月 07, 2009 11:16 pm
個人資料
頭像

引用回覆

根據DV指引, 你呢個帖應該放在聊天區, 嘩哈哈哈~ :twisted: :lol: :lol: :lol:

週三 1月 07, 2009 11:32 pm
個人資料
頭像

引用回覆
朋友, 你個帖放錯地方喇,

根據DV指引, 你呢個帖應該放在聊天區, 嘩哈哈哈~ :twisted: :lol: :lol: :lol:

大電視真係既...哎吔 (我竟然 "乃"嘢!) :oops:

p.s. Uncle Tom (真名: 靚仔Tom) 麻煩你幫我『移』這個帖過去 (聊天區)唔該 & 麻煩晒你喇 :oops:

圖檔

週三 1月 07, 2009 11:43 pm
個人資料
頭像

引用回覆
vickylouislele 寫:
劲呀!

係! 這個新電玩真係 '勁'!

圖檔

週三 1月 07, 2009 11:45 pm
個人資料
頭像

引用回覆

週三 1月 07, 2009 11:46 pm
個人資料
頭像

引用回覆
liangmeilincat 寫:

呢個問題亦都係我好想知既問題嚟 :mrgreen:

圖檔

個人資料
頭像

引用回覆
櫻木花道 寫:

大電視真係既...哎吔 (我竟然 "乃"嘢!) :oops:

p.s. Uncle Tom (真名: 靚仔Tom) 麻煩你幫我『移』這個帖過去 (聊天區)唔該 & 麻煩晒你喇 :oops:

我都係多口講下咋, 你唔駛理我喎,
如果DV覺得有問題, 佢自然會幫你搬帖喇,
Don't worry~ :wink:

個人資料
頭像

引用回覆
茄姐 寫:
櫻木花道 寫:

你絕對唔多口呀 (你提我至噤 "好彩你提我咋唔係我就俾人開年喇...下次 :mrgreen: )
唔該晒! 嘩禁勁會自然移走...不過都好唔好意思既...!

圖檔

週三 1月 07, 2009 11:49 pm
個人資料
頭像

引用回覆
liangmeilincat 寫:

呢個問題亦都係我好想知既問題嚟 :mrgreen:

一路持續笑脳電波會喺咩状態呢···

一定好癲波···

週四 1月 08, 2009 12:27 am
個人資料
頭像

引用回覆
櫻木花道 寫:
茄姐 寫:
櫻木花道 寫:

你絕對唔多口呀 (你提我至噤 "好彩你提我咋唔係我就俾人開年喇...下次 :mrgreen: )

唔喺可以自己删左再COPY過去聊天區咯···
不過唔移都無咩問題掛···

靚TOM如果勁忙都唔覺眼嘅···
哈哈

週四 1月 08, 2009 12:28 am
個人資料
頭像

引用回覆
櫻木花道 寫:
茄姐 寫:
櫻木花道 寫:

DV識得飄移呀嘛, 不過你想搵阿TOM 都唔易o架,

佢神出鬼沒, 同DV一樣都係神龍教 o :lol:

週四 1月 08, 2009 12:31 am
個人資料

引用回覆

週四 1月 08, 2009 9:37 am
個人資料

引用回覆

週四 1月 08, 2009 9:47 am
個人資料
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :  
© 2006-2024 kootinlok.com 版權所有 不得轉載