Fan Club 主頁   古仔部落格主頁   Louis' Fans Sharing   古夫人信箱   Forum 聊天區   DV特製短片   DV新聞區   DV相片分享區   公告   
 Louis Koo's English Blog   Louis Koo's sina blog   
現在的時間是 週六 4月 27, 2024 2:56 am

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
 古天樂豪花六萬掃鮑魚海味22/1/09 
發表人 內容
頭像

引用回覆
文章 古天樂豪花六萬掃鮑魚海味22/1/09
太陽報
代母辦年貨 索完又摸
古天樂豪花六萬掃鮑魚海味
年近歲晚,日前古天樂除了購買大堆地拖等清潔用品作大掃除外,還到海味店辦年貨,看中約萬元一斤的鮑魚及極品冬菇時,古仔落力索味研究一番,最終他豪買了五、六萬元海味才離開,出手闊綽!
雖然古天樂最近忙於宣傳新片,但臨近過年,他日前亦特地抽空前往九龍城辦年貨。當日下午三時許,古仔由司機接載到九龍城的海味店,甫下車他即急急腳入內。古仔入店後,第一時間挑選各種靚鮑魚,老闆更向他推介約一萬元一斤的二十六頭吉品鮑,古仔專心聽老闆介紹後,即拿起整樽鮑魚狂索狂摸,又頻頻向老闆請教揀鮑魚心得,與老闆研究一番後,古仔隨即扑錘購買。

興奮玩古董相機
其後古仔再挑選冬菇及蠔豉等海味,期間引來不少顧客要求合照,就連店舖老闆也拿出一部古董相機與古仔拍照。愛好攝影的古仔見到對方的靚機表現興奮,他更充當攝影師,拿着古董相機與店員拍照,足足影了十多分鐘才肯收手,並前往付款。豪花了五、六萬元買海味的古仔,拿着六、七袋戰利品步出門口時,開心到笑不攏嘴。問到是否親自辦年貨?古仔說:「因為媽咪唔舒服,佢整親隻手,今年過年啲嘢咪由我負責。(買成幾萬蚊海味鮑魚?)每年過年我屋企都好熱鬧,成大班親戚朋友嚟我屋企食團年飯同開年飯,加上有啲係用嚟送禮嘅!」

其後古仔又到附近的家居用品店,沿途更巧遇前輩羅樂林,二人不忘在街頭寒暄一番。到達家品店後,只見古仔專攻地拖等清潔用品,看來是預備作大掃除之用。

另外,古天樂前晚出席新片《家有囍事2009》首映時透露,年初三已相約中學同學睇新片,好友中差不多全部已婚,只得他跟另一位朋友仍單身,他直言恨結婚,卻沒有時間拍拖。

圖檔
古天樂細心研究冬菇,更拿近鼻子聞。
圖檔
與老闆分享揀鮑魚心得後,古天樂嘗試用嗅覺辨別靚鮑魚。
圖檔
古天樂對老闆的古董相機愛不釋手,把玩一輪才離開。
圖檔
豪花數萬元掃貨的古天樂拿幾大袋戰利品離開。
圖檔
古天樂在家品店主攻清潔用品,並買下地拖頭準備「洗邋遢」。

週四 1月 22, 2009 6:44 am
個人資料
頭像

引用回覆
古天樂夠豪掃六萬蚊海味
古 天 樂 近 日 雖 忙 於 宣 傳 新 片 , 但 新 年 將 至 他 亦 特 地 往 辦 年 貨 。 日 前 古 仔 便 前 往 海 味 店 挑 Z 選 靚 鮑 魚 , 見 他 揀 鮑 時 聞 完 又 聞 及 研 究 色 澤 , 精 挑 細 選 下 更 豪 掃 近 六 萬 元 海 味 , 滿 載 而 歸 離 開 。

古 天 樂 向 來 孝 順 , 每 年 也 會 抽 空 陪 母 親 前 往 辦 年 貨 。 但 最 近 古 媽 媽 因 為 扭 傷 手 , 辦 年 貨 的 重 任 就 落 在 古 仔 身 上 。 日 前 古 仔 趁 不 用 開 工 , 即 前 往 九 龍 城 豪 掃 海 味 , 其 後 他 又 前 往 購 買 地 拖 等 清 潔 用 品 , 預 備 稍 後 作 大 掃 除 之 用 。

向 老 闆 討 教
當 日 下 午 約 三 時 , 古 仔 到 達 海 味 店 後 率 先 挑 選 各 種 靚 鮑 魚 , 但 由 於 甚 少 揀 鮑 , 古 仔 一 臉 迷 茫 , 老 闆 逐 一 向 他 介 紹 各 類 鮑 魚 , 古 仔 其 後 看 中 了 大 約 一 萬 元 一 斤 的 二 十 六 頭 吉 品 鮑 , 他 更 拿 起 了 整 樽 鮑 魚 聞 完 又 聞 , 還 向 老 闆 討教 揀 鮑 心 得 及 煮 法 , 未 幾 他 已 決 定 大 量 入 貨 。 古 仔 隨 後 更 挑 選 了 不 少 極 品 魚 翅 、 冬 菇 及 蠔 豉 等 食 品 , 最 終 豪 掃 了 五 六 萬 元 鮑 參 翅 肚 。

媽 咪 整 親 手
期 間 不 少 路 過 的 途 人 見 古 仔 於 店 內 購 物 , 紛 紛 上 前 要 求 拍 照 , 就 連 店 舖 老 闆 也 特 地 出 動 了 一 部 古 董 相 機 與 古 仔 拍 照 , 一 向 愛 影 相 的 古 仔 見 到 對 方 的 靚 相 機 即 愛 不 釋 手 , 還 拿着 古 董 相 機 充 當 攝 影 師 與 店 員 拍 照 , 玩 足 十 多 分 鐘 才 前 往 付 款 。

當 古 仔 拿着 戰 利 品 離 開 時 , 記 者 即 上 前 訪 問 。 提 到 親 自 辦 年 貨 , 古 仔 表 示 : 「 因 為 媽 咪 整 親 隻 手 , 今 年 過 年 啲嘢 全 部 由 我 負 責 。 ( 花 費 幾 萬 蚊 買 海 味 鮑 魚 ? ) 其 實 逢 過 年 , 成 大 班 親 戚 同 朋 友 都 會嚟 我 屋 企 食 團 年 飯 同 開 年 飯 , 咪 買 定 多 啲 囉 , 加 上 有 啲 係 用嚟 送 禮 用 嘅。 」

圖檔
豪 掃 近 六 萬 元 海 味 的 古 仔 , 拿 住 數 袋 戰 利 品 , 滿 足 地 離 開 。

週四 1月 22, 2009 6:45 am
個人資料
頭像

引用回覆
不知買了桃花未呢
:lol:

週四 1月 22, 2009 6:50 am
個人資料
頭像

引用回覆
古仔真乖幫媽咪辦年貨
不知買了桃花未呢

係囉.真乖仔
應該買左桃花啦掛

圖檔圖檔

週四 1月 22, 2009 7:00 am
個人資料
頭像

引用回覆
may 寫:
古仔真乖幫媽咪辦年貨
不知買了桃花未呢

係囉.真乖仔
應該買左桃花啦掛

咁轉咗3圈未哈哈哈

週五 1月 23, 2009 1:20 am
個人資料
頭像

引用回覆

谢谢MAY MAY分享!

週五 1月 23, 2009 1:57 pm
個人資料
頭像

引用回覆
嘩!DV買完四萬咁嘅口出門口喎 :P !肯定佢非常滿意今次買嘢之旅啦 :mrgreen: !連海味店老闆都出動埋珍藏的哈蘇相機出來,真喺難得、難得 :D

DV恨結婚 :roll: ?佢唔喺話過多幾年先稔咩 :lol: :lol: !做咩而家好似咁大感觸嘅!莫非年晚xx,人有我有 :mrgreen:

週五 1月 23, 2009 10:37 pm
個人資料
頭像

引用回覆
咩樹 寫:
may 寫:
古仔真乖幫媽咪辦年貨
不知買了桃花未呢

係囉.真乖仔
應該買左桃花啦掛

咁轉咗3圈未哈哈哈

哈哈....可能老大年年都有買桃花,
同埋會轉三個圈呢?

週六 1月 24, 2009 10:58 am
個人資料
頭像

引用回覆
dolphin_joanna 寫:
嘩!DV買完四萬咁嘅口出門口喎 :P !肯定佢非常滿意今次買嘢之旅啦 :mrgreen: !連海味店老闆都出動埋珍藏的哈蘇相機出來,真喺難得、難得 :D

DV恨結婚 :roll: ?佢唔喺話過多幾年先稔咩 :lol: :lol: !做咩而家好似咁大感觸嘅!莫非年晚xx,人有我有 :mrgreen:

其實買到心頭好係最開心嘅

週六 1月 24, 2009 10:33 pm
個人資料
頭像

引用回覆
may 寫:
咩樹 寫:
may 寫:
古仔真乖幫媽咪辦年貨
不知買了桃花未呢

係囉.真乖仔
應該買左桃花啦掛

咁轉咗3圈未哈哈哈

哈哈....可能老大年年都有買桃花,
同埋會轉三個圈呢?

咁可能牛年有好消息 :twisted:

週六 1月 24, 2009 10:35 pm
個人資料

引用回覆
原来要这样买?
:roll:
看得好仔细哦 :D

週二 1月 27, 2009 1:54 pm
個人資料

引用回覆
啊~~,还有去超市购物 :lol:

週二 1月 27, 2009 1:55 pm
個人資料
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :  
© 2006-2024 kootinlok.com 版權所有 不得轉載